Daudzi nezina, ka verdoša ūdens novadīšana izlietnē var radīt problēmas. Nereti pēc pelmeņu, rīsu vai makaronu vārīšanas ūdens tiek izliets tieši izlietnē, taču eksperti to neiesaka.
Tas saistīts ar to, ka lielākā daļa kanalizācijas sistēmu un cauruļu ir izgatavotas no polivinilhlorīda (PVC). Šo materiālu izvēlas tāpēc, ka tas ir izturīgs, lokans, viegls, ilgmūžīgs un korozijizturīgs. Tomēr PVC caurules slikti panes ilgstošu augstu temperatūru iedarbību – to optimālā darba temperatūra nepārsniedz +60 °C.
Bieži izlaižot verdošu ūdeni, uz cauruļu virsmas var rasties plaisas, kas ar laiku palielinās. Rezultātā šīs caurules nāksies nomainīt, jo tās sāks tecēt.
Ja bieži novada verdošu ūdeni, uz cauruļu virsmas var parādīties plaisas, kas laika gaitā kļūst arvien lielākas. Rezultātā šīs caurules būs jāmaina, jo tās sāks tecēt.
Ja jūsu izlietnes caurules ir izgatavotas no vara, dzelzs vai tērauda, verdošs ūdens parasti nerada problēmas. Tomēr jāņem vērā, ka savienojumu vietās var būt gumijas vai plastmasas detaļas, kuras arī var tikt bojātas karstā ūdens iedarbībā.
Kā pareizi izliet ūdeni izlietnē?
Ir divi veidi.
Pirmais — ļaut ūdenim atdzist tieši traukā, kas parasti aizņem apmēram 20–30 minūtes. Atdzisis ūdens nesabojās kanalizācijas sistēmu.
Otrais veids ir ātrāks un efektīvāks — pirms ūdens izlaišanas izlietnē to sajauciet ar aukstu ūdeni vai arī noskalojiet ar aukstu ūdeni, atverot aukstā ūdens krānu ūdens novadīšanas laikā. Tas ļaus ātri sajaukt karsto un auksto ūdeni, tādējādi caurulēs nonāks ūdens, kas neradīs bojājumus.